Kindercoach
Coaching van een kind is vaak ook coaching van de ouders
Wanneer een kind met zijn of haar ouders bij me komt voor een coachingstraject, kijk ik altijd naar het hele plaatje. Hoe gaat het met de andere kinderen? Wat zijn de dingen die dit gezin nu belemmeren? Zijn er gebeurtenissen geweest met grote impact in het gezin – zoals een chronische ziekte of een scheiding – of in het gezin van herkomst van de vader of de moeder?
Ouders geven wat ze kunnen – en dat kan niet altijd genoeg zijn voor het kind.
Systemische blik
Een kind is onderdeel van een gezin, dat weer onderdeel is van een heel familiesysteem. Dat systeem heeft invloed op het kind en vice versa. Je kunt een familiesysteem beschouwen als een mobile, zo’n hangertje met figuurtjes: als er ergens twee in de knoop zitten, is alles uit balans. Ik ga ervan uit dat ouders vanuit liefde handelen en het beste willen voor hun kind – ook al lukt ze dat natuurlijk niet altijd – en dat een kind altijd op een diep niveau vanuit liefde handelt, hoe lastig een kind soms ook kan zijn.
Familieopstelling
Een familieopstelling kan onderdeel uitmaken van een coachingstraject voor een kind. Het hele gezin kan dan aanwezig zijn bij de opstelling, maar het kan ook alleen met vader of moeder.
Traumatherapie
Ik ben traumatherapeut, Somatic Experiencing® Practitioner, een driejarige opleiding waarbij, naast het werken met volwassenen, ook aandacht is voor het omgaan met trauma’s bij kinderen. Klachten die op shocktrauma of ontwikkelingstrauma kunnen duiden zijn: angst, paniek, hartkloppingen, onrust, slapeloosheid, depressie of dissociatie.
[ook deze pagina is nog niet af]