Trudy Heemskerk

coaching & training

 
Logo Trudy Heemskerk coaching
                en training
  • Trudy Heemskerk
  • coaching & training
  • Home
  • Blog
  • Coaching
  • Therapie
  • Familieopstellingen plus
  • Trainingen
  • Kindercoach
  • Sjamanisme
  • Over mij
  • Contact

detox van je computer met deze 5 tips

6 april 2018 By TrudyAdmin

Trudy Heemskerk computer stressHoe vaak per uur kijk jij op je smartphone? En hoe vaak check je je e-mail?

Alsmaar online zijn is een bron van chronische stress, wat weer een bron van burn-out is.

Burn-out word je niet door veel te werken maar door chronische stress en gebrek aan rust, oftewel: recuperatietijd. Onderzoek wijst uit dat je werkprestaties alleen maar verslechteren door steeds online te zijn.

Onlangs was ik bij een inspirerende lezing van de Vlaamse breinprofessor Theo Compernolle. Ik heb de belangrijkste aanbevelingen hier voor je verzameld.

Slim gebruik van je computer:

  1. werk in blokken van 30-45 minuten en begin de dag met denk/lees/creatief/gesprek; minimaal 2 x per dag zo’n blok én ongestoord!
  2. na elk blok rust nemen; minimaal 3 x per dag pauzeren om je brein de gelegenheid te geven alle info te archiveren en om te recupereren
  3. e-mail, sms, nieuws, 3 à 4 x per dag telkens in één blok(je) afhandelen
  4. binnenkomende e-mails niet chronologisch afwerken maar clusteren en de belangrijkste eerst doen en vooral: zet de functie ‘e-mailsignalering’ uit.
  5. één ding doen: je kunt je namelijk maar op één ding focussen; als je probeert twee dingen tegelijk te doen, gaat het veel langzamer want je moet steeds switchen

Meer detoxen? Lees ook de detox-tips voor je smartphone!

Heb je meer nodig dan alleen deze detox-tips? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

Filed Under: Geen categorie

detox van je smartphone met deze 5 tips

6 april 2018 By TrudyAdmin

Trudy Heemskerk smartphone stressHoe vaak per uur kijk jij op je smartphone? En hoe vaak check je je e-mail?

Alsmaar online zijn is een bron van chronische stress, wat weer een bron van burn-out is.

Burn-out word je niet door veel te werken maar door chronische stress en gebrek aan rust, oftewel: recuperatietijd. Onderzoek wijst uit dat je werkprestaties alleen maar verslechteren door steeds online te zijn.

Onlangs was ik bij een inspirerende lezing van de Vlaamse breinprofessor Theo Compernolle. Ik heb de belangrijkste aanbevelingen hier voor je verzameld.

Smart gebruik van je smartphone:

  1. wanneer je aan het werk bent, zet hem uit en uit het zicht
  2. dagdromen of een ommetje geeft meer ontspanning dan een spelletje op je telefoon
  3. niet in je slaapkamer – nee! ook niet op vliegtuigmodus; koop een wekker.
  4. niet in de auto of op de fiets
  5. neem een goedkope telefoon mee op vakantie en laat je smartphone thuis; dan ben je toch bereikbaar voor noodgevallen.

Meer detoxen? Lees ook de detox-tips voor de computer!

Heb je meer nodig dan alleen deze detox-tips? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend intakegesprek.

 

Filed Under: Geen categorie Tagged With: burn-out, coaching, detox, smartphone, stress, tips

Grote en kleinere trauma’s

14 november 2016 By Trudy Heemskerk

Grote en kleinere trauma’s

Gisteren op 13 november was de herdenking van de aanslagen in Parijs in 2015. De dag ervoor was op Een Vandaag een item over Caroline Langlade, een overlevende van Bataclan en het boegbeeld van Life for Paris, een organisatie die zich opwerpt om slachtoffers en hulpverleners van de aanslagen op allerlei manieren te helpen (http://buitenland.eenvandaag.nl/tv-items/70369/bataclan_een_jaar_later_het_verhaal_van_caroline  vanaf 14:15).

Caroline: ’Wat me nu razend maakt is dat mensen met psychisch letsel weinig hulp krijgen.’
Ze vertelt welke klachten zij allemaal heeft en wat andere slachtoffers en hulpverleners nog steeds doormaken. En dat is niet niks. Voortdurend alert zijn, nachtmerries, een geheugen als gatenkaas, verwardheid, concentratieverlies, continu stijf van de stress staan. Sommige jonge mensen hebben een hartaanval gekregen en enkele anderen hebben zelfmoord gepleegd omdat ze in een depressie terechtkwamen en geen of te weinig hulp kregen.

Dit zijn zulke zware trauma’s, dat is bijna niet voor te stellen. En toch kunnen de meeste mensen met de juiste hulp weer hun leven gaan oppakken. Voor de een zal dat makkelijker gaan dan voor de ander. Dat kan ook te maken hebben met iemands verleden. Als daar al het nodige is voorgevallen, krijg je een stapeleffect.

Alledaagse trauma’s

Wanneer mensen van me horen dat ik naast coach en burn-outexpert ook nog traumatherapeut ben, dan vragen ze aan mij wat voor trauma’s ik dan behandel. Daarbij denken ze dat het niet over henzelf gaat. Mensen associëren trauma’s met aanslagen, oorlog, grote calamiteiten, e.d.
Maar iedereen heeft in meer of mindere mate last van kleine of grotere trauma’s die we oplopen omdat we leven. Van sommige trauma’s heb je weinig last en van andere veel. In mijn vorige blog heb ik daarover verteld.

Hulp bij trauma

Het zelfhelend vermogen van een mens is groot maar het kan baat hebben bij hulp. Gelukkig zijn er goede therapieën voorhanden. Voor de een zal de ene therapie goed werken, en voor iemand anders weer een andere. EMDR werkte bijvoorbeeld bij mij niet maar ik heb veel gehad aan Somatic Experiencing®. Daarom ben ik me daarin gaan specialiseren. Het is een zachte methode die ook bij kinderen kan worden toegepast. Een volgende keer zal ik uitgebreider ingaan op deze lichaamsgerichte methode. Veel mensen kennen het wel van het boek De tijger ontwaakt van Peter Levine.

Filed Under: Geen categorie

Trauma bij jezelf en trauma bij vluchtelingen

14 augustus 2016 By Trudy Heemskerk

Trauma bij jezelf

Mensen reageren soms wat onzeker als ik zeg dat ik werk met mensen met trauma: ‘Trauma? Oh, na een ongeluk of zo?’ Dat is inderdaad het eerste waar mensen aan denken. En dan komen ze met oorlogsveteranen. Klopt, en er is meer, zoals trauma’s opgelopen door behandelingen in ziekenhuizen, bijna stikken of verdrinken, gepest worden, ontwikkelingstrauma – als je langere tijd als kind in een hele onveilige situatie bent geweest -, of secundair trauma – het zien van een ongeluk, of het aanhoren van het relaas van iemand -. Dat laatste zie je vaak bij hulpverleners. En meestal is er sprake van een opeenstapeling van kleinere en grotere trauma’s. Ook kleinere gebeurtenissen die je allang had afgedaan als ‘goed afgelopen’, kunnen nog zorgen voor symptomen, zoals concentratieverlies en slapeloosheid. Je lichaam en je geest zijn vaak meer geschrokken dan je denkt.

Symptomen die kunnen duiden op trauma:

altijd op je hoede zijn, snel schrikken, prikkelbaar zijn met soms uitbarstingen van woede, je moeilijk kunnen concentreren, slecht slapen, depressieve gevoelens, vermijden van situaties en plekken, soms paniek.

Trauma bij vluchtelingen

Denk je eens in wat een vluchteling kan hebben meegemaakt. Stel dat je een onveilige omgeving in je vroege jeugd hebt gehad met een vader met losse handjes en een moeder die emotioneel onbetrouwbaar was – iets dat helaas maar al te vaak voorkomt in families over de hele wereld. Met dit onstabiele levensfundament moet je dan vanwege bombardementen en oorlogsgeweld wegvluchten van je huis en je familie. Je bent wekenlang onderweg naar een veiliger haven, overgeleverd aan mensen die een slaatje uit je willen slaan, en als je dat allemaal hebt overleefd, voel je je niet welkom in het land waar je bent aangekomen. Wel of geen status, that is the question. Als je al weinig basis hebt om op terug te vallen, dan is dat best pittig. Hoe verwerk je dat? Als je het geluk hebt dat je niet wordt teruggestuurd, moet je zorgen dat je weer opkrabbelt en hier je ‘kansen gaat pakken’. Sommigen zal dat zeker lukken. Anderen hebben gewoon hulp nodig.

Juni 2016 was ik als afgevaardigde van Nederland op een Europese conferentie over traumahulp aan vluchtelingen. Hoe kunnen we met behulp van Somatic Experiencing®, kortweg SE, de traumatherapie van grondlegger Peter Levine, de getraumatiseerde vluchtelingen in al die landen in Europa helpen? Wat komen we dan tegen, en wat kunnen we doen? Er hebben zoveel mensen de vreselijkste trauma’s opgelopen dus wat kunnen we aanbieden aan een groep, en dan wel op een manier dat het veilig blijft? Hoe ga je om met al die culturele verschillen? Sommigen hebben echt individuele hulp nodig maar het is lastig om mensen zonder status structureel te helpen want ze kunnen morgen alweer weg zijn.
Of heeft het meer zin om juist de mensen die met hen omgaan – de hulpverleners en vrijwilligers – wat basisprincipes van SE te leren? Zodat zij beter met hen om leren gaan: bejegening, taalgebruik, stemgebruik, lichaamstaal; er is zoveel waar je op kunt letten om iemand zich veilig bij je te laten voelen.
Natuurlijk hebben mensen eerst bed en brood nodig, rust en veiligheid, voordat je dieper met ze aan het werk kunt gaan, maar je kunt al wel het nodige doen om ze te helpen hun zenuwstelsel te reguleren, een soort eerste hulp bij traumaverwerking.

Wat ik lekker praktisch en speels vond was het verhaal van collega Jonathan Nattel. Destijds was hij in Rwanda, in het gebied waar de genocide een tijd geleden had plaatsgevonden. Daar is zo’n diepe wond geslagen, dat zal nog generaties doorwerken, en dat was in zoveel voelbaar en zichtbaar. Hij was daar in zijn eentje en zag de symptomen van trauma bij veel mensen. Natuurlijk wilde hij helpen, maar ja, hij was nog niet eens klaar met zijn opleiding tot Somatic Experiencing-practitioner, en hij had geen idee waar hij kon beginnen.

Op een gegeven moment is hij maar Engelse les gaan geven en daarin paste hij op een natuurlijke manier allerlei technieken toe van SE, en dan vooral technieken voor zelfregulatie, om het zenuwstelsel meer in balans te krijgen.
Zo liet hij ze dingen benoemen in het klaslokaal; dat is oriënteren in de ruimte, een essentieel onderdeel van traumaverwerking. En hij hielp ze aan hulpbronnen door ze te laten opnoemen wat ze prettig en mooi en fijn vonden, en liet ze bepaalde oefeningen doen die hun systeem voor sociale betrokkenheid weer aanwakkerden. Kinderen die wees waren geworden, liet hij kleine groepen vormen van een stuk of 12 kinderen die als een soort families voor elkaar gingen werken.

En laatst hoorde ik een prachtig verhaal van een collega die in het COA in Amersfoort werkt. Daar is een groep Eritreeërs, mannen en jongens, en als een landgenoot in angst en paniek schiet en acuut hulp nodig heeft vanwege alle verschrikkingen die hij heeft meegemaakt, dan gaan ze met zijn allen om hem heen staan, net zolang tot hij weer rustig is. Als ik dat voor me zie, zo’n stevige muur van hulp en liefde om iemand heen, dan krijg ik een brok in mijn keel. Zo zou het altijd moeten zijn, dat we er zijn voor elkaar.

Hulp is nodig

Onderling lossen mensen gelukkig heel veel zelf op maar als het te groot is, is goeie professionele hulp nodig. Want of je nu voor of tegen de komst van vluchtelingen bent, de mensen die hier een verblijfsstatus hebben gekregen, zullen hier blijven. Dan is het belangrijk dat we ze de kans geven om zich zo goed mogelijk te ontplooien zodat ze hun talenten en kwaliteiten kunnen inzetten. Trauma’s kunnen daarin een pittige belemmering vormen, dus er is werk aan de winkel.

Filed Under: Geen categorie

2016-05 blog

26 mei 2016 By Trudy Heemskerk

Wel of geen coaching: de kosten en baten

Ik krijg vaak de vraag: wat levert dat nou op, zo’n coachingstraject?
De kosten van niets doen

Je blijft zitten waar je zit, waardoor in het gunstigste geval de status quo hetzelfde blijft. Met veel geluk kan het beter worden, maar het kan ook minder goed gaan. Dat kan betekenen dat je dat gaat merken in je financiële situatie omdat het met je werk maar niet wil vlotten. Lichamelijk en geestelijk kun je te zwaar belast raken waardoor je op den duur meer kosten hebt vanwege gezondheidsproblemen. Je blijft zitten waar je zit omdat je weet waar je dan aan toe bent – hoe onprettig of onveilig het nu misschien ook is – en je zet jezelf gevangen in je eigen kooi.

De baten van coaching

Je zit beter in je vel en hebt alles weer helder op een rijtje. Je bent liefdevoller naar jezelf, eet gezonder en beweegt meer. Je bewaakt je grenzen beter. Je communiceert beter met je partner, kinderen, familie. Je ergert je minder aan die collega, maakt promotie, neemt een kloek besluit dat je al tijden voor je uit had geschoven. Kortom: je hebt meer voldoening, vrijheid en plezier in je leven. Het leven stroomt weer waardoor er vanzelf allerlei deuren met nieuwe mogelijkheden opengaan.

Dus wat let je? Hoog tijd voor een goed gesprek.

Maak gebruik van mijn zomeraanbieding!
tot 31/8/2016:

een gratis Skype/telefoongesprek van 15 minuten

plus

de eerste sessie van 1,5 uur  van € 150,-; samen voor de zonnige prijs van € 90,-.
zomeraanbieding-2

Filed Under: Geen categorie

  • 1
  • 2
  • Next Page »

Categorieën

  • Geen categorie (5)
  • Opstellingen (1)
  • Workshops (2)

Archieven

  • april 2018 (2)
  • november 2016 (1)
  • augustus 2016 (1)
  • mei 2016 (1)
  • maart 2016 (2)
Mis niets!
Abonneer je op mijn nieuwsbrief.

Trudy Heemskerk coaching & training
Amsterdam
info@trudyheemskerk.nl
T 020 - 683 46 63
M 06 - 31 74 30 30

Logo van Nederlandse Orde van beroepscoaches
Logo van European Mentoring and Coaching Council
 

Trudy Heemskerk coaching & training
Amsterdam
info@trudyheemskerk.nl
T 020 - 683 46 63
M 06 - 31 74 30 30

Logo van Nederlandse Orde van beropescoaches
Logo van European Mentoring and Coaching Council